Αμμουλιανή

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Γενικό χαρακτηριστικό των ακτών της Αμμουλιανής, είναι ότι δεν τις πιάνουν οι περισσότεροι άνεμοι, έχουν ρηχά νερά και οι πιο πολλές έχουν λεπτή χρυσαφένια άμμο. Κάποιες είναι εντελώς ερημικές, φυσικά ανοργάνωτες κι αυτό είναι που τους δίνει μια ξεχωριστή γοητεία. Ένα μέρος του οδικού δικτύου είναι ασφάλτινο, ενώ υπάρχουν και αρκετοί, σχετικά βατοί χωματόδρομοι που καταλήγουν σε πραγματικά απρόσιτες ακρογιαλιές.

Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμο πληθυσμό (περίπου 600 κάτοικοι). Η Αμμουλιανη βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Από την θεσσαλονίκη απέχει 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή - Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Έχει έκταση 4,5 χιλιόμετρα. Λόφοι και μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται στην επιφάνεια του νησιού, που είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Έως το 1925 η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από τη γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, την βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή - Πασαλιμάνι -Σκουπιά). Κεντρικός ναός είναι του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1865. Στο νησί λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, ενώ υπάρχει φαρμακείο κ ιατρειο. Αξιοθέατο, εκτός από τον παλαιό ναό είναι και ο αρσανάς στο λιμάνι, που αποτελεί τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι κυριότερες παραλίες που μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα είναι: ΑΛΙΚΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ, ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑ, ΦΑΚΑ, ΤΣΑΣΚΑ, ΝΗΣΑΚΙΑ και πολλές ακόμα όχι λιγότερο όμορφες.


Προβολή Αμμουλιανή σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Απολαύστε την όμορφη Αμμουλιανή, το μοναδικό νησί της Χαλκιδικήςbook-online-icon

Hotel Gallery

Διεύθυνση: Χώρα Αμμουλιανή Τηλ./Fax.: 23770 51405
Login-iconLogin